Get Adobe Flash playerSINT-LEONARDUSPROCESSIE

Ieder jaar op Pinkstermaandag stromen in Sint-Lenaarts ontelbare mensen samen voor de jaarlijkse 'Sint-Leonardusprocessie'

die om 11 uur doorheen het centrum van het dorp trekt. Een traditie die haar eerste oorsprong vind in het jaar 1262.

Voor het vertrek vieren we eerst om 10 uur samen eucharistie.

Honderden figuranten in prachtige klederdracht laten ons taferelen zien uit het leven van Jezus van Nazareth, O.L. Vrouw en het leven van de heilige Jacobus en Leonardus.

De gildebroeders en -zusters van Sint-Lenaarts en Brecht trekken mee op, terwijl de harmonie met ingetogen muziektonen de processie opluistert. Een biddende menigte nodigt ook de omstanders uit mee te bidden, terwijl de in prachtige kledij gehulde schoolkinderen met enige trots in de pas proberen te blijven. Leden van de brandweer en het politiekorps begeleiden beelden en vaandels gedragen door flinke kerels en vrouwen. Ook de jeugdbewegingen zetten hun beste beentje bij.

De muziek van de kermis en jukeboxen in de cafés valt stil als het heilig Sacrament passeert. Mensen zoeken een goed plaatsje om snel een foto te nemen van een bekende, die zich voor een uurtje een bijbelfiguur mag noemen.

Na afloop is het tijd voor een frisse pint en lopen mensen nog even over de grote jaarmarkt.

'Het was weer geslaagd... en het is droog gebleven' is vaak de eerste reactie die je na afloop van de organisatoren en kijklustigen te horen krijgt.


Een eeuwenoude traditie in jonge handen

Dat jonge gasten ruim twee jaar geleden de organisatie van de eeuwenoude St.-Leonardusprocessie op zich hebben genomen, was voor de cultuurraad een van de redenen om deze 'Vrienden van Leonardus' eind 2015 de tweejaarlijkse cultuurprijs toe te kennen.

Al meer 520 jaar trekt de St.-Leonardusprocessie op tweede pinksterdag door de straten van Sint-Lenaarts.

Stef Aernouts, Bart Neefs en Maarten Gilops namen zo'n twee jaar geleden dat engagement op zich "omdat de traditie waarmee wij zijn opgegroeid niet verloren mag gaan", klonk het toen.

Vandaag zijn ze heel blij met de cultuurprijs. "Die steun van de cultuurraad is een plezante erkenning", reageert Stef Aernouts.

Maar niet alleen de verjongingscultuur was een argument om hen met de cultuurprijs te belonen, ook het feit dat de St.-Leonardusprocssie deel uitmaakt van de dorpscultuur was een factor. "Op tweede pinksterdag stroomt de dorpskern vanaf 10u steevast vol met trotse inwoners en ex-inwoners met één belangrijke zaak op de agenda: de processie en het nakaarten", stelt cultuurschepen Kris Kenis.

Inmiddels hebben deze 'jonge gasten' het gezelschap gekregen van de eerst 'jonge vrouw' in hun midden.