Get Adobe Flash player


"Iedereen mee" - Campagnelied

Lees hieronder het verhaal van Grace Ninseka (41 jaar), de campagnefiguur 2018.

Meer informatie kan je vinden via onderstaande 'knoppen'.


Campagnekrant  Politiek dossier  De kernboodschap  Liturgiemap  De affiche


De 40-dagentijd en Pasen in onze Pastorale Eenheid Elia.

Meer informatie over onze vieringen kan je vinden via onderstaande 'knoppen'.


Goede Week in onze Pastorale EenheidPasen in onze Pastorale Eenheid'Help honger de wereld uit!'

De nieuwe campagne van Broederlijk Delen

gaat over hongerbestrijding op lange termijn.

Samen kunnen we de Oegandese boeren helpen,

zodat ze hun gezin kunnen voeden met voldoende,

gevarieerd en gezond eten.Wist je dat...

815 miljoen mensen honger lijden,

en dat 2 miljard mensen ondervoed zijn?


En wist je dat...

1,9 miljard mensen worstelen met overgewicht

en 1/3 van het wereldwijd voedsel wordt verspild?


Vind jij ook dat het zo niet verder kan?

De grootschalige, op export gerichte manier waarop we nu wereldwijd voedsel produceren legt enorme druk op het milieu en op de boeren. Zij die zelf het voedsel produceren, houden amper het hoofd boven water.

Dit is niet langer leefbaar.

Het kán anders. Door voedsel op een duurzame manier te produceren, met respect voor mens, dier en natuur.


Maak kennis met Grace en haar verhaal...


Grace Ninseka (41 jaar) leeft met haar man en 7 zonen in een lemen huis op een klein lapje grond. Een diploma heeft ze niet, ze kon slechts studeren tot haar tweede leerjaar.

“In die tijd bezat ons gezin amper iets: we hadden ieder slechts één kledingstuk. We hadden kookpotten, maar niet genoeg borden of bekers. Niemand kon op een matras slapen. In het regenseizoen kenden we vaak korte nachten. Ons strooien dak was niet bestand tegen de hevige regens”, vertelt Grace met enige schroom.


Vandaag werken Grace en haar man dagelijks lange uren op het land van iemand anders voor een hongerloon: 40 eurocent voor een halve dag. “We verdienden vaak te weinig om bananen of maniok te kunnen kopen.” 

Daarbovenop dronk haar man zijn zorgen weg. Een deel van de inkomsten uit zijn job als metselaar vloeide zomaar weg. En dat woog op het gezin.

Grace en haar gezin geraakten steeds meer geïsoleerd. Haar ouders waren al overleden en familie of vrienden woonden niet in de buurt. Ze werd volledig in beslag genomen door het harde werk en haar huishouden. 


De ontmoeting met COSIL veranderde hun leven

(Community Sustainable Initiatives Link)

In april 2015 kwam Grace in contact met COSIL, een lokale organisatie in Oeganda waarmee Broederlijk Delen samenwerkt. Die ontmoeting veranderde haar leven en het leven van haar gezin.

COSIL ging in gesprek met Grace en haar man. Onder begeleiding tekende Grace haar gezinssituatie. Samen kregen ze op die manier zicht op hoe de situatie kon verbeteren. Tenslotte tekende ze zelf haar toekomstplan. “De tekening hielp me om stap voor stap activiteiten te plannen die geld opbrengen. Ik tekende ook dat ik met het geld meer keukengerei zou kopen, enkele dieren, golfplaten voor het dak en matrassen voor de kinderen.”

Grace kreeg zicht op de belangrijkste uitdagingen voor haar gezin. Ze zag ook terug mogelijkheden om uit de armoede te geraken. De bescheiden vrouw kreeg hoop en durfde dromen van een eigen onderneming.

Door de tekening zag ook haar man de voordelen van een winstgevende business voor Grace. De winst uit haar handeltje zorgt voor extra inkomsten die in de eerste plaats de kinderen ten goede komen.

Grace beslist zelf waaraan ze haar verdiende centjes uitgeeft. Een doorbraak, omdat de verkoop van gewassen en het beheren van het gezinsbudget traditioneel meer tot de taken van de man behoren.Maniok brengt brood op de plank

Met een startkapitaal van 53 euro, gefinancierd door COSIL en Broederlijk Delen, kon Grace een kleine onderneming starten.

“In mijn dorp wordt door de boeren veel maniok verbouwd. Ik koop bij een boer een deel van de oogst op. Ik verwerk de maniok tot meel. Dat is één week zwaar werk. De zakken meel verkoop ik daarna door aan winkels met winst.”


Grace verkoopt niet alleen maniokmeel. Ook vandaag nog werkt ze regelmatig tegen betaling op het veld van andere boeren. Het geld dat ze verdient is echter onvoldoende om haar onderneming uit te breiden.

Een lening bij een gewone bank is voor vele Oegandese boerenfamilies onhaalbaar door de hoge rente. Daarom sloot Grace zich, op aanraden van COSIL, aan bij een lokale spaar- en kredietgroep.

Iedere groep wordt gevormd door een dertigtal boeren. Elk lid legt wekelijks een vast bedrag in een metalen kist met drie sloten. Om misbruik te voorkomen kan de kist met het gespaarde groepsgeld pas geopend worden als de drie leden met een sleutel aanwezig zijn.De nieuwe droom van Grace

Het leven van Grace en haar gezin is de afgelopen twee jaar veel verbeterd en dat zie je: nu is er geen honger meer. Het gezin eet twee keer per dag. Er staan zelfs zelfgekweekte groenten op het menu.

Voor de energieke Grace stopt dit verhaal echter niet. Ze kreeg beter grip op haar leven en daar hoort een nieuwe droom bij: “Ik wil volgend jaar extra geld verdienen met het kweken van kippen.”

Door de begeleiding van COSIL staat Grace er niet meer alleen voor. Iedereen van het gezin steunt haar en geniet van haar succesvolle onderneming. Grace is een voorbeeld voor vele vrouwen die vastzitten in armoede.